Corona en fietsen in groepen

Bron: Fietssport.nl en NTFU.nl

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. De NTFU adviseert wielrenners en mountainbikers met maximaal 4 personen in een groep te fietsen. Zo houd je op een veilige manier minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op landelijk protocol Verantwoord Sporten.

Fiets met max. 4 personen

Voor wielrenners en mountainbikers geldt: fiets met maximaal 4 personen in een groep. In een groep van maximaal 4 personen kun je snel ritsen en achter elkaar gaan rijden om de 1,5 meter afstand tot tegenliggers en/of inhalende verkeersdeelnemers te houden. Ga je met personen uit hetzelfde huishouden op pad? Dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet, tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel. Ga je met fietsmaten buiten je eigen huishouden op pad? Houd dan 1,5 meter afstand tot anderen én tot elkaar.

Waarom adviseren we 4 personen?

Sinds 11 mei mag je weer samen sporten van de overheid, mits je afstand houdt tot elkaar. Samen fietsen valt daar dus ook onder. Om veilig samen te fietsen, adviseren we een maximale groepsgrootte van 4 personen. Zo kun je vlot ritsen en achter elkaar rijden om de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen te houden. Ook houd je het veilig voor het andere verkeer. Bij grote groepen die achter elkaar fietsen, ontstaat een lint. Fietst een groep met 8 personen achter elkaar? Dan is de afstand van de groep ruim 25 meter. Inhalen is dan voor snellere verkeersdeelnemers (auto’s, brommers, speed pedelecs, andere wielersporters) moeilijk, zeker als je ook afstand tot anderen moet bewaren. Bij een groep van maximaal 4 is de afstand 12 meter en kan het overige verkeer je makkelijker inhalen.

Samen fietsen kan niet overal

Op drukke, smalle fietspaden is het niet wenselijk om in een groep te fietsen. Denk voor vertrek daarom goed na over je route. Kun je onmogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar of anderen bewaren? Fiets dan solo.

Wielrenners

 • Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
 • Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot andere fietsers en verkeersdeelnemers.
 • Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om tenminste 1,5 meter afstand te bewaren.
 • Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.
 • Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.
 • Maak goede afspraken elkaar: bekijk hier de basisafspraken.

Mountainbikers

 • Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
 • Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot andere mountainbikers en recreanten.
 • Bewaar 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.
 • Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
 • Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.
 • Rijd behoudend: neem niet onnodig risico’s.

Verkouden? Blijf thuis

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Gebruik een papieren zakdoek als je je neus moet snuiten en gooi deze na afloop in de prullenbak. Ben je verkouden of voel je je grieperig? Ga niet fietsen, maar blijf thuis.

Rijd behoudend

Zorg dat zorgprofessionals zich geen zorgen hoeven te maken om een fietsongeluk en rijd behoudend. Het gemiddelde van je fietsrit is even niet belangrijk. En die technische trail of rock garden bewaar je beter voor een volgende keer. We kunnen straks echt wel weer wedstrijden en toertochten rijden.

Houd je aan de regels

Fiets niet met méér dan 4 personen, vermijd drukke plekken en gebruik je gezonde verstand. Samen voorkomen we een tweede golf van het coronavirus én is die gave toertocht of fietsreis weer een stuk dichterbij.